Йордан Иванов пред pLoVEdiv разказва за Гражданска инициатива НАШИЯТ ПЛОВДИВ

Интервю за PLOVEDIV с Йордан Иванов, председател на ДСБ Пловдив и член на Националното Ръководство

PLOVEDIV: Загрижени сме за случващото се в града ни и търсим алтернативните пътища, за да направим нещата тук по-добри. Потърсихме Йордан Иванов, който ни разказа за гражданска инициатива НАШИЯТ ПЛОВДИВ.

PLOVEDIV: Защо е необходимо в град като Пловдив да има гражданска инициатива?
Й.И.: Гражданската инициатива на мен не ми е никак чужда, въпреки че съм председател на ДСБ Пловдив. Преди се заема с този пост бях активист на НГИ Правосъдие за всеки; наблюдавах честността на изборния процес в страна към Институт за развитие на публичната среда; инициирах гражданска петиция за прозрачен общински съвет. Вярвам, че гражданската енергия носи промяната, а основната задача на политиците е да разбера нуждите на гражданите. Първостепенната ми задача като председател на ДСБ Пловдив е да изкарам партията от работата в тясно партиен формат и да се обърнем към гилдиите и гражданите. Връщането на базовата идея за представителство е едно от основните неща, които съм си поставил за цел. Трябва заедно да съборим високата и дебела стена между политици и граждани. Гражданска платформа НАШИЯТ ПЛОВДИВ е пътят, чрез който ще изградим силна и топла връзка между тях.

PLOVEDIV: Интересуват ли се гражданите какво се случва в града?
Й.И.: Със сигурност ДА. Най-голямото доказателство бяха протестите срещу съборения склад на ул. Одрин, а после след палежа на 3-те склада. Когато се опитаха да съборят склада през март месец тази година, ние бяхме там и бранихме сградата с телата си. След палежа, изразихме гражданско недоволство над 300 човека. Какво по-голямо доказателство от това? А да не говорим за десетките културни събития, които се случват в града по инициатива на свободните млади хора, въпреки неадекватните действия от страна на общината.

PLOVEDIV:Кои са най-притеснителните неща, които се случват в града ни по отношение на културното му развитие?
Й.И.: В средносрочен план най-плашеща е липсата на подготовка за Пловдив 2019. Ние определено не сме готови за това важно събитие за града ни. И тук е важно всички политици в града, без значение от тяхната принадлежност, граждани и гилдии да спомогнат Пловдив 2019 да бъде успех, а не провал. Казвам това, защото имаме примери и за двете.
А в сегашно време, най-много ме притеснява липсата на уважение към пловдивските Дейци на Културата, техните талант, умения и компетенции. Това системно пренебрежително отношение от страна на общината е меко казано арогантност.

PLOVEDIV: Какво е следващото събитие от поредицата НАШИЯТ ПЛОВДИВ?
Й.И.:Следващата среща-разговор е за проблемите на образованието. Решихме, че темата е наистина една от най-важните в момента. Ще обсъждаме с гражданите на Пловдив какви промени трябва да се предприемат в посока реформиране на система и какво може да свършим основно на местно ниво. Поканени са всички граждани на Пловдив, които имат отношение към темата „Образование“. Срещата е отворена и за хора, които не са пряко ангажирани в образователната система.

За автора:

"НАШИЯТ ПЛОВДИВ" е мощен изразител на гражданска алтернатива, дадена от гражданите и авторитетите на Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *